Cuma, Mart 23, 2007

Sebzeli pirzola ve etli,nohutlu pilav

lecruset'ten dökme demirden yapılmış ve üzeri emaye kaplanmış yeni bir fırın kabı aldım.Aslında bu bir fırın kabı değil tart tatin kabı.Ama hem ocak üzerinde hem de fırında kullanılabildiği için birçok tarifte değerlendirilebilir.Denemek için sabırsızlandığım için elimdeki malzemelerle bir sebzeli et yemeği pişirdim.İyi ki almışım dedirtecek bir pişirme performansı sergilediğini söyleyebilirim.

Fırında sebzeli pirzola

3 adet patlıcan
8 adet kuzu pirzola (Aslında kuşbaşı kullanılıyor ama evde pirzola olduğu için onu kullandım.)
1 adet soğan
8 adet sarmısak
1 adet taze sarmısak
5 adet sivri biber
10 adet küçük domates
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
tuz
Etler için kullandığınız herhangi bir baharat karışımı (nomu beef kullandım)

-Etlerinizi baharat karışımı ile bir kabın içinde 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile karıştırın.
-Patlıcanları kabukları ile birlikte kalın yuvarlak dilimler halinde doğrayın.
-Soğanı piyazlık doğrayın ,sarmısakları soyun.
-Biberleri ikiye veya üçe bölün. Taze sarmısakları biberlerle aynı boyda dilimleyin.
-Domatesleri enine bir şekilde ikiye kesin.Eğer büyük domates kullandıysanız kalın yarım daireler şeklinde doğrayabilirsiniz.
-Fırın kabınızın içine orta kısmına etleri yerleştirin.
-Patlıcanları kalan boşluklara yerleştirin.
-Üzerine soğanları ,biberleri,sarmısakları ve taze sarmısak dilimleri ile örtün.
-En üstüne domatesleri dizin.
-Tuzunu , kalan sıvıyağı ve 1 çaybardağı suyu ekleyin.
-Fırın kabınız kapalklıysa kapağını kapatın.Eğer kapaklı değilse alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.
-190 C lik fırında 50 dk pişirin.

Etli,nohutlu,fıstıklı pilav

1 dilim kuzu boyun
1 su bardağı nohut
1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı çam fıstığı
1 adet soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı terayağ
tuz

-Eti ve nohutu düdüklü tencerede nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.Ocağın üzerinde 1,5 su bardağı kadar suyu ile birlikte kısık ateşte sıcak tutun.
-Bir tencerede çam fıstıkları hafif kahverengileşinceye kadar kavurun.
-Üzerine soğanı ekleyip pişirin.
-Eti kemiklerinden ayırıp küçük küçük parçalara ayırın.
-Önceden ıslatıp ,yıkayıp,süzdüğünüz pirinci soğanların üzerine ekleyip 3 dk kadar kavurun.
-Üzerine ocağın üzerindeki sıcak nohutları suyu ile birlikte ekleyin.
-Eti üzerine ekleyin.
-Tuzunu ekleyip bir kez karıştırıp kısık ateşte pişirin.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba,
şahane yemekler yapıyorsun. bak kendimi tutamayıp bir gün yemeğe geleceğim. ona göre.
Can'la ben Yakut'la seni öpüyoruz.

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

iltifatin icin tesekkur ederim Buket'cim :)
Yemek pişirmek yeni hobim oldu.
En kısa zamanda bir organizasyon yapalım görüşelim.