Perşembe, Şubat 01, 2007

Aşure


Aşure

500 gr buğday
50 gr nohut
50 gr barbunya
50 gr pirinç
100 gr kestane içi
100 gr ceviz içi
100 gr fındık
100 gr badem
150 gr kayısı
200 gr kuru incir
150 gr kuru üzüm
50 gr papaya kurusu
50 gr yabanmersini kurusu
3 adet zencefil şekerlemesi
1 çorba kaşığı bal
500 gr şeker
2 su bardağı süt
1 su bardağı elma suyu
1 adet elma
1/2 portakalın kabuğu
1,5 lt su
karanfil

-Kestaneler haşlanır,soyulur ve iri parçalar halinde doğranır.
-Barbunya ve nohut ayrı ayrı haşlanır.
-Buğday bir gece önceden ıslatılır.
-Buğday düdüklü tencerede üzerini 5 parmak geçecek kadar su eklenerek iyice haşlanır.
-Sonra içine haşlanmış nohut,barbunya ve pirinçler eklenir.Biraz kaynatılır.
-Bu sırada kuru incir ve kayısı, papaya ve zencefil şekerlemesi iri parçalar halinde doğranır.
-Elma soyulur ve küçük küpler halinde doğranır.
-Portakal kabuğu küpler halinde doğranır.
-Kaynamakta olan buğdaylı karışımın üzerine elmalar,portakal kabukları,2 su bardağı süt ve 1 su bardağı elma suyu ve karanfil eklenir.Pişirilmeye devam edilir.
-Buğdaylar ve diğer malzemeler iyice yumuşayıp pişince üzerine şeker ve bal eklenir 2 dk kadar kaynatılır.
-En son doğranmış kuru meyveler ve kuru yemişler eklenir.
-2 dk daha pişirilir.
-Servis tabaklarına alınır üzerine tarçın eklenir ve servis yapılır.

Hiç yorum yok: