Salı, Şubat 27, 2007

Çocukluğumdan bir lezzet




Bu tarif ,1971 yılı baskısı olan necip usta'nın yemek kitabından.Bu kitabın bendeki anısı çok önemlidir.Yıllar boyunca annemin ilk yemeklerine referans olan kitap evlendiğimde bana verildi.
Annem bu böreği çok güzel yapar ben ise henüz hiç yapmayı denemedim.Ama blogumda yeralmasını mutlaka istediğim için annemin en son yaptığı böreğin fotoğraflarını çektim.Tarifi de kitaptan yazıyorum.

Adapazarı Böreği

Börek hamuru;
650 gr un
350 gr süt
tuz
1 adet yumurta

-Unu eleyerek tezgahın üzerine koyup ortasını havuz gibi açın.
-Yumurtayı ortasına kırıp tzuunu da ekleyerek kenardaki unları yavaşça karıştırarak hamur haline getirin.
-Hamuru iyice yoğurun.
-18 parçaya ayırıp her birini top gibi yuvarlayın.
-Üzerine nemli bir bez örterek 30 dk dinlendiriniz.

Börek içi;
250 gr beyaz peynir
2 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta
1/2 kahve fincanı süt

Tüm malzemeleri iyice ezerek karıştırınız.

Böreğin yağı;
500 gr tereyağ

Üzerine serpmek için;
250 gr kaynar su

-Her bir yuvarlak hamuru 50 cm çapında olacak kadar genişleyene kadar incecik açınız.
-50 cm çapında bir tepsiyi iyice yağlayınız.
-ilk yufkayı hafif kırışık şekilde tepsiye oklava yardımıyla seriniz.
-Tereyağını eritiniz.
-Erimiş yağdan bir fırça veya kaşıkla yufkanın üzerine serpiştiriniz.
-Diğer 8 yufkayı da yine aynı şekilde açıp her bir katın arasına yağ serpiniz.
-Hazırladığınız börek içini 9.katın üzerine döşeyiniz.
-Kalan 9 hamuru da yufka haline getirip aynı şekilde her bir katın arasını yağlayınız.
-200 C lik fırında böreği yaklaşık 40 dk pişiriniz.
-1 su bardağı kadar kaynar suyu fırından çıkardığınız sıcak böreğin üzerine fırça ile serpiştiriniz.
-tepsinin üzerini kapatıp 15 dk dinlendiriniz.
-Dilimleyerek servis yapınız.

Bu börek sıcak ya da soğuk her iki şekilde de yenebiliyor ve çok lezzetli.

Hiç yorum yok: