Cuma, Ocak 19, 2007

Kuşkonmaz


En son alışverişimde uzun zamandır merak ettiğim ve bir türlü bulamadığım bir sebzeyi görünce çok mutlu oldum.Taze kuşkonmaz.
Bugüne kadar taze olanı ile karşılaşmadığım ve konserve yiyecekleri de sevmediğim için almamıştım.

Yeşil,sert çubuklar şeklinde olan kuşkonmazı ilk olarak hangi tarifle denemeliyim diye küçük bir araştırma yaptım ve makarna mı fritata mı diye kararsız kaldıktan sonra fritata yapmaya karar verdim.

Sebze çiğ olarak sert ama çok kısa zamanda pişiyor ve pişince çok yumuşak oluyor.Genel olarak tariflerde mantar ,parmesan peyniri ,domates gibi yiyeceklerle kombine ediliyor.Ki lezzeti de bu sebzelere oldukça uyum gösteriyor.Makarna,un ,yumurta veya krema içeren tarifler için uygun bir sebze olduğunu düşünüyorum.

Kuşkonmazlı Fritata çok lezzetli oldu ancak pişirme saatim akşamüstü saatlerine denk gelince günışığı olmadığı için fotoğrafı da güzel çıkmadı.
Bu nedenle fotoğraftakinden çok daha iştah açıcı göründüğünü belirtmek istiyorum.



Kuşkonmazlı Fritata;

4 yumurta
8 adet kuşkonmaz
300 gr mantar
1 çorba kaşığı sıvı yağ -ben fındık yağı kullandım-
4 çorba kaşığı krema
tuz
dil peyniri

-Fırına girebilecek nitelikte ağır ,yapışmaz ve yeterli büyüklükte bir tavayı ısıtın.
-Mantarları dilimleyin.
-Kuşkonmazların sert köklerini kesip 2 cm büyüklükte doğrayın.
-Tavaya sıvıyağı koyup ısınınca mantarları ekleyin.
-Mantarlar suyunu salıp çekmeye başlayınca kuşkonmazları ekleyin.Tuzunu ekleyip iyice pişip yumuşayıncaya kadar karıştırarak kavurun.
-Bu sırada çukur bir kabın içine yumurtaları kırın,1 çorba kaşığı su ve 4 çorba kaşığı krema ve tuz ekleyip iyice çırpın.
-Mantar ve kuşkonmazları tavaya düzgün dağılacak şekilde yayıp üzerine yumurtalı karışımı ekleyin.
-Karıştırmayın.

-Üzerine lif lif ayırdığınız dil peynirlerini yerleştirin.

-Tavayı hemen ocaktan alıp 240 C ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.

Fritata fırında çok güzel bir şekilde kızarıp kabaracak.Hemen servis yaparsanız bu kabarıklık kaybolmayacaktır.Ama biraz bekleseniz de önemli değil kabarıklık sönse bile ılık hatta soğuk olsa da lezzetli olacaktır.

Acı Şili biber



Bu biberlerin Scoville derecesi 20.000-40.000 arası değişiyor.Sarı olanlar kırmızı olanlara göre daha az acı.Bizim yeşil sivri biberlere göre daha kalın kabuklu.Bu nedenle özellikle közlenmiş olarak kullanılmaya çok uygun.

Cuma, Ocak 12, 2007

Gül çayı



Çayla romantik ve renkli bir randevu.





Yabani Turp Sosu





Bu sosu görünce hemen aldım.Aslında yaban turpu ezmesini bulmak çok daha hoşuma giderdi.Bir yerlerde satıldığını biliyorsanız lütfen bana bilgi verin.Kavanozlarca sipariş edebilirim.

Yabani turp, lezzeti oldukça keskin ve acımsı bir sebze.Baharatlı tatları seviyorsanız bir tür turplu mayonez olan bu sosu mutlaka denemelisiniz.Mayonezi kullandığınız her yerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Pazartesi, Ocak 08, 2007

Küçük Güzeldir

Siyah leopar domates,minik erik domates,jalepeno ve kırmızı acı chili



Siyah leopar domatesin dilimlenmiş ve yakından görünüşü



Pazar, Ocak 07, 2007

Acı biber sevenler için

Acı biber seviyorsanız Gourmet Mutfak ile bağlantı kurup çeşit çeşit acı biber ve acı biberden yapılmış ürünlere internetten ulaşabilirsiniz.

Habanero başta olmak üzere acılı lezzetleri çok yakında Gourmet mutfakta bulabilirsiniz.

http://gourmetmutfak.blogspot.com/2007/01/ac-biber-sevenler-iin.html#links

Acılı lezzetler

Bu tarifler Acı biber sevenler için ;





Amcamın Biber Yemeği

300 gr çok acı taze biber
3 adet büyük boy veya 5 adet orta boy olgun domates
10 diş sarmısak
yarım limonun suyu
zeytinyağ artı 1 tatlı kaşığı margarin
tuz

-Tava iyice kızdırılır.
-Biberlerin sapları ve uçları kesilir 2 cm büyüklüğünde doğranır.
-Tavaya zeytinyağı eklenir.Üzerine biberler ve tuz eklenir.Tuz biberlerin daha lezzetli ve yağ sıçratmadan kızarmasını sağlar.
-Biberler hafifçe kahverengileşince üzerine küçük doğranmış sarmısakları ekleyip bir kez çevirin hemen arkasından rendelenmiş domatesleri ekleyin yeniden çevirin
-1 kaşık margarini ve limon suyunu ekleyin gerekiyorsa biraz tuz koyup kapağını kapatın.
-Yaklaşık 15 dakika domatesler iyice pişinceye kadar orta ısılı ateşte pişirin.

Bu yemeğin özelliği acı olmasıdır.Acı olmazsa lezzetini alamazsınız.Eğer kullandığınız biberler acı değilse pul biber veya irice çekilmiş kurutulmuş biber ekleyebilirsiniz.
Alternatif olarak sarmısaklarla birlikte sucuk dilimleri veya kızartılmış patlıcan dilimleri ile yemeği zenginleştirebilirsiniz.

Biber yemeği pilav ile birlikte mükemmel bir ikili olur.Taze pidenin veya taze ekmeğin içinde bir kaşık pilav ve bir kaşık biber yemeği ile sandviç yaptığınızda da çok lezzetli olur.



Büyükbabamın patlıcan salatası

3 adet patlıcan
15 adet çok acı taze biber veya 8 adet acı sivri biber
1 adet domates
1 adet büyük boy kırmızı soğan
1 diş sarmısak
zeytinyağ
sirke
limon suyu
tuz

-Patlıcanları ve biberleri ocakta közleyin.Kabuklarını soyun.
-Patlıcanları çukur bir kabın içine irice doğrayın üzerine tuz ,sirke ve zeytinyağ ekleyin bir çatalla iyice ezin.
-Üzerine közlenmiş ve kabukları soyulmuş biberleri doğrayıp karıştırın.
-Bir başka kabın içine kırmızı soğanları piyazlık doğrayın tuz serpip karıştırın biraz bekletin.
-Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.
-Patlıcan ve biberlerin üzerine önce soğanları ekleyip karıştırın sonra domatesleri ekleyip karıştırın.
-Sirke ,limon suyu ,zeytinyağ ve tuzu kontrol edin gerekiyorsa ekleyin.Geniş ve çukur olmayan bir tabakta servis yapın.

Salatadaki tuz,sirke ve limon suyunu damak zevkinize göre ayarlamalısınız.Sirke sevmeyenler sadece limon suyu kullanabilir.Ama sirke patlıcana güzel bir lezzet vereceği için denemenizi tavsiye ederim.Sirkenin ekşisini yeterli bulanlar limon suyu eklemeyebilir.Ama ben limonun verdiği ekşiliği salatamda aradığım için eklemeyi tercih ediyorum.

Her iki tarifte de ince ve kısa turşuluk acı biberleri tek başına veya acı sivri biberler ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

Biberli Yoğurt;

8 adet acı taze biber -Kırmızı ve yeşil acı biberi birlikte kullanabilirsiniz.-
5 diş sarmısak
1 su bardağı kadar süzme yoğurt
limon suyu
zeytinyağ
tuz

-Biberleri ocakta iyice közleyin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
-Bir cam kasenin içine sarmısakları rendeleyin.
-üzerine biberleri ekleyin.
-Yoğurt ,limon suyu ve tuzu biberlerin üzerine koyup kaşıkla güzelce karıştırın.
-Servis tabağına alıp üzerine çok az zeytinyağ gezdirin.