Pazar, Ocak 07, 2007

Acılı lezzetler

Bu tarifler Acı biber sevenler için ;





Amcamın Biber Yemeği

300 gr çok acı taze biber
3 adet büyük boy veya 5 adet orta boy olgun domates
10 diş sarmısak
yarım limonun suyu
zeytinyağ artı 1 tatlı kaşığı margarin
tuz

-Tava iyice kızdırılır.
-Biberlerin sapları ve uçları kesilir 2 cm büyüklüğünde doğranır.
-Tavaya zeytinyağı eklenir.Üzerine biberler ve tuz eklenir.Tuz biberlerin daha lezzetli ve yağ sıçratmadan kızarmasını sağlar.
-Biberler hafifçe kahverengileşince üzerine küçük doğranmış sarmısakları ekleyip bir kez çevirin hemen arkasından rendelenmiş domatesleri ekleyin yeniden çevirin
-1 kaşık margarini ve limon suyunu ekleyin gerekiyorsa biraz tuz koyup kapağını kapatın.
-Yaklaşık 15 dakika domatesler iyice pişinceye kadar orta ısılı ateşte pişirin.

Bu yemeğin özelliği acı olmasıdır.Acı olmazsa lezzetini alamazsınız.Eğer kullandığınız biberler acı değilse pul biber veya irice çekilmiş kurutulmuş biber ekleyebilirsiniz.
Alternatif olarak sarmısaklarla birlikte sucuk dilimleri veya kızartılmış patlıcan dilimleri ile yemeği zenginleştirebilirsiniz.

Biber yemeği pilav ile birlikte mükemmel bir ikili olur.Taze pidenin veya taze ekmeğin içinde bir kaşık pilav ve bir kaşık biber yemeği ile sandviç yaptığınızda da çok lezzetli olur.



Büyükbabamın patlıcan salatası

3 adet patlıcan
15 adet çok acı taze biber veya 8 adet acı sivri biber
1 adet domates
1 adet büyük boy kırmızı soğan
1 diş sarmısak
zeytinyağ
sirke
limon suyu
tuz

-Patlıcanları ve biberleri ocakta közleyin.Kabuklarını soyun.
-Patlıcanları çukur bir kabın içine irice doğrayın üzerine tuz ,sirke ve zeytinyağ ekleyin bir çatalla iyice ezin.
-Üzerine közlenmiş ve kabukları soyulmuş biberleri doğrayıp karıştırın.
-Bir başka kabın içine kırmızı soğanları piyazlık doğrayın tuz serpip karıştırın biraz bekletin.
-Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.
-Patlıcan ve biberlerin üzerine önce soğanları ekleyip karıştırın sonra domatesleri ekleyip karıştırın.
-Sirke ,limon suyu ,zeytinyağ ve tuzu kontrol edin gerekiyorsa ekleyin.Geniş ve çukur olmayan bir tabakta servis yapın.

Salatadaki tuz,sirke ve limon suyunu damak zevkinize göre ayarlamalısınız.Sirke sevmeyenler sadece limon suyu kullanabilir.Ama sirke patlıcana güzel bir lezzet vereceği için denemenizi tavsiye ederim.Sirkenin ekşisini yeterli bulanlar limon suyu eklemeyebilir.Ama ben limonun verdiği ekşiliği salatamda aradığım için eklemeyi tercih ediyorum.

Her iki tarifte de ince ve kısa turşuluk acı biberleri tek başına veya acı sivri biberler ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

Biberli Yoğurt;

8 adet acı taze biber -Kırmızı ve yeşil acı biberi birlikte kullanabilirsiniz.-
5 diş sarmısak
1 su bardağı kadar süzme yoğurt
limon suyu
zeytinyağ
tuz

-Biberleri ocakta iyice közleyin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
-Bir cam kasenin içine sarmısakları rendeleyin.
-üzerine biberleri ekleyin.
-Yoğurt ,limon suyu ve tuzu biberlerin üzerine koyup kaşıkla güzelce karıştırın.
-Servis tabağına alıp üzerine çok az zeytinyağ gezdirin.

Hiç yorum yok: